Nog steeds de beste manier om uw energiekosten te drukken, zelfs met digitale teller. Door de daling van de kostprijs en de hoge elektriciteitsprijs verdien je deze investering bovendien snel terug, ook zonder overheidssteun. We geven ja alvast een aantal basisprincipes mee.
Hoe werkt het?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit die je meteen kan gebruiken. Het zonlicht dat op de zonnecellen valt veroorzaakt een elektrische spanning die via de omvormer omgezet wordt in bruikbare stroom. De installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en minstens één omvormer.
Is mijn dak geschikt?
Vooraleer je zonnepanelen plaatst is het belangrijk om je dak goed te isoleren, want eenmaal de panelen er op staan kan je enkel nog langs de binnenkant isoleren. Bovendien mag je onderdak geen asbest bevatten bij het plaatsen van zonnepanelen omdat je er moet in boren voor de aanhechting. Je dreigt zo zelfs je premie te mislopen.
Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen oost en west gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoren de opbrengst van zonnepanelen.
Om te kijken of jouw dak geschikt is, kan je de zonnekaart van Vlaanderen hier raadplegen
Heb ik recht op een premie?
Wie sinds 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf en niet op dat van de omvormer. Let wel op, in 2022 ligt de premie hoger dan in de daaropvolgende jaren. Voor 2025 is er nog geen premie voorzien. Alle voorwaarden kan je hier raadplegen.